“ ЗАРЯДНО ЗА ЛИТИЕВО ЙОННА БАТЕРИЯ 3,6V”

     
       

Предлаганото зарядно устройство за литиево йонна батерия е изградено на базана на микроконтролер PIC12F675 и може да се използва за автоматично зареждане на литиево йонни батерии .
Литиево йонните батерии се различават от останалите акумолаторни батерии с много енергия на единица тегло и специфичния им начин на зареждане.Напрежението им е от порядъка на 3,6V до 4,2V, като небива да се превишава максималното при зареждане,също и загряване по какъвто и да било начин и обръщане на поляритета(+ и -) при зареждане, защото това води до ЗРИВ!!!


На пазара много фирми предлагат Литиево йонни акумолаторни батерии за мобилни телефони на сравнително ниски цени а също всеки има в къщи батерия от стар мобилен телефон.

В батериите за мобилни телефони (1) има поставена електроника за следене температурата и тока на зареждане - тя трябва да бъде отсранена като за целта внимателно отворете пластмасовата кутия и с поялник разлепете пластините които свързват бятерията с платката(2).Уверете се с мултимер кои извод е + и кои e - и удължете с кабели пластините на изводите(3) , след това внимателно поставете пластмасовата кутия(4), ако сте повредили кутията при разтваряне може да я облепите с тиксо или да я залепите с моментно лепило.След тази процерура може да свържете литиевата батерия към зарядното устройство(5).

1

2

 

     
 

3

4

 

 

 

5

 

 

Зарядното устройство при подаване на напрежение от токоизточник 9 до 16 Волта светва зеления светодиод -Led1, а червения светодиод Led2 има няколко функции:
1.Свети постоянно - зарежда.
2.Мига - батерията е заредена,натиснете бутона за повторно зареждане и отново ще се появи за няколко секунди или по продължително време постоянно светене и отново ще мине в мигащ режим.Ако батерията е напълно заредена при натискане на бутона веднага минава в мигащ режим.
3.Мига- ако няма поставена батерия за зареждане.
4.Мига- ако напрежението на батерията е паднало под минимума,за целта трябва известно време да се остави до възстановяване и след това натиснете бутона да започне пълно зареждане.Моите опити показаха,че батерии които не са били зареждани година успяха да се възстановят и да се заредят .
Зарядното устройство автоматично изключва зареждането на батерията при достигане на максималния капацитет и ако оставите батерията подвързана към зарядното след време отново ще се включи на заряд поради саморазреждането и.
Пълното зареждане на една батерия която е напълно изтощена с капацитет 1000мА става в рамките на 4-5 часа.
С една литиево йонна батерия може да захраните няколко светодида и да осигурите источник на светелина за часове наред,също за най различни устройства които работят с напрежение 3,6 до 4V.
Интегралния стабилизатор LM317T при зареждане отделя топлина,ако зареждате батерии до 1200мА не се нуждае от радиатор,но ако зареждате батерии с по голям капацитет му поставете радиатор от алуминиева ламарина с дебелина 1мм и размери 3 пъти на стабилизатора и огъната П образно.

 

 

 


КИТ-В361 - СГЛОБЕН И ТЕСТВАН Цена 9,50лв.

Web-Counter
От 28 Август 2008 г. Вие сте посетител номер: Hit Counter by Digits

За въпроси и поръчки: e-mail dobrikit@dir.bg

Главна страница Предишна страница Следваща страница